rólam

Rólam

Az elköteleződés az értelmező szótár szerint egy adott ígéret és olyan hűséges hozzáállás, amely egy közösség vagy cél elérése érdekében kifejtett kemény munkában, rendszeres elszánt, rendíthetetlen tevékenységben, támogatásban, kiállásban nyilvánul meg. Elköteleződtem a segítő hivatás mellett. Elköteleződtem azért, hogy a rendelkezésemre álló eszközökkel, szakmai tapasztalatommal és minden szeretetemmel teremtsek egy helyet, ahol teret tudunk adni a gyógyulásnak. Ahol együtt tudunk lenni egymásért és önmagunkért, figyelve egymásra, szeretetteljes légkörben. Ahogy mindig is jó lett volna és mindig is jó lenne lennünk önmagunkkal és másokkal.


Laczi Anita vagyok, jó pár éve járom az önismeret útját. Átdolgoztam történeteim, tapasztalatot szereztem saját folyamataimból és az úton velem haladó barátoktól is. Családállítással és támogató beszélgetésekkel segítek az embereknek megismerni és megérteni önmagukat, válaszokat találni kérdéseikre, feltárni összefüggéseiket, feloldani elakadásaikat az élet különböző területein, és megtalálni, megerősíteni belső erejüket. 

Kis faluba nőttem fel Pusztazámoron a Kádár-korszak utolsó harmadában és a rendszerváltást követő időben, destruktívan működő családban és nagyszülőknél. Amikor a válás után édesanyám lett a családfenntartó, a nagymamám fontos szerepet kapott életünkben és ő lépett be a női és anyai feladatok elvégzésébe. Az erős, határozott női szerepek viselése az egész családomra jellemző, az anyaság megélésének öröksége, mint program kapcsolt be nálam az első fiam születésekor. Az önismeret útján is az anyai minőséghez való viszonyom indított el, és azóta is gyerekeim a legnagyobb tanítómestereim az életben.

Katolikus neveltetést kaptam. Fiatal felnőttkoromig templomba jártam és hittanra, de tudatom nyílásával felmerülő kérdéseim (akkor) megválaszolatlanul maradtak. A hagyományos értékrend volt mindig is az alapja az életemnek. Kemény, becsületes munkával megélni, őszintének és megbízhatónak lenni. Az ehhez kapott szabadságvágyam és erőteljes pezsgésem sok helyre, több országba és rengeteg kalandba elvitt. Máltán 2013-ban találkoztam a buddhizmussal. Világi gyakorlóként jelenleg is a Gyémánt Utat járom, itt szerzett tapasztalataim összeálltak bennem a katolikus gyökerekkel és Jézus szeretetével.


Bert Hellinger családállítás módszerével több mint 10 éve találkoztam először. Azóta is használom és megélem a mindennapokban is. Hellinger szemléletben való csoportvezetés elméletét és módszertanát 2017-ben sajátítottam el Kövesdi Krisztinától. Megtanultam másként gondolkodni a függőségről, belehelyezni azt a családi rendszer összefüggéseibe. A hozzátartozói csoportban (is) megtapasztaltam a közösség megtartó erejét a feldolgozásban, a nehézségeinkkel való megküzdésben. Szakmai elvonulásokon folyamatosan szélesítem tudásom a terápiás módszerekről, lélekgondozásról. Mélyítem a megtanultakat a transzgenerációs atmoszféráról és transzgenerációs traumák feldolgozásáról. Követem az élet okozta új helyzetek naprakész megoldásait a gyógyulásban (például a covid járvány hatásaira kialakult digitalizáció, online találkozók a terápiában). Az önismereti csoport vezetését és gyakorlatát jól használom nem csak az önismereti célra rendeződött csoportokban.


A Sola Scriptura Teológiai Főiskola szakirányú képzésén lelkigondozó szakképesítést kaptam. Kutatásaim és szakdolgozatom témája “Az alkohol okozta károk és a Hit általi gyógyulás” volt. A főiskolának nem csak a lelki segítő munkára való alapos és mély felkészítését köszönhetem, de hitem megerősödését is.


Hálás vagyok buddhista tanítóimnak, őszentsége Trinli Táje Dordzse a 17. Karmapának és Láma Ole Nydahlnak, hogy megismerkedhettem a tanításokkal, a dolgok igaz természetével. Tanulok a Szeretetről, ami mindent összetart, ami legbelső mozgatórugónk, az ok-okozat törvényéről, tetteink következményéről, de szokásaink és jövőnk megváltoztatásának lehetőségéről is, a tudatállapotról, ahol minden tiszta és tökéletes, és a boldogságról, amire mindannyian vágyunk. Felbecsülhetetlen értékű meditációs gyakorlatokat kaptam a tudat lenyugtatására és a karma tisztítására, melyek összeérnek bennem a családállítás módszerével.


Jane Austen Büszkeség és balítélet-ének és Charlotte Brontë Jane Eyre-jének minden verzióját ezerszer láttam. Erősíti elhívásom a segítő hivatás felé és képtelen vagyok nem sírni a Good Will Hunting “Nem a te hibád” jelenetén, de ha lehangolt vagyok és emlékeztetni akarom magam az élet értékességére, akkor mindig felvidít az Időről időre (About time) Rachel McAdams és Domhnall Gleeson főszereplésével.

Richard Rohr Most című könyve nem csak a buddhizmus és a kereszténység közötti belső vívódásom simította el, de sokat adott a misztikus, nem-dualisztikus látásmód és hitem spirális fejlődésének megértésében. A Döntés című könyvet letehetetlenül, egy szuszra izgultam végig, majd megértettem a megbocsátás igazi jelentőségét Edith Eva Eger munkásságából. Hasznos gyakorlati tanácsokra leltem Az ajándék könyvéből. Az öröm könyve valóban örömre deríti lelkem, példaértékű őszentsége a Dalai Láma és Desmond Tutu barátsága és egymás iránti tisztelete. A könyv igaz tanítás a helyes szemléletmódról és hozzáállásról nem csak a vallási nézetekben, de mindennapjainkra vonatkozóan is. A könyv amit vinnék arra a bizonyos lakatlan szigetre, az Láma Ole írása az Ahogy a dolgok vannak címmel.

Az út, amit bejártam – a tanítások, amiket kaptam – a család, barátok és a környezet, ami folyamatosan mint egy finom vattacukor, szeretettel vesz körbe – a munka amit önmagamon elvégeztem és a sok igazság, amit megengedtem magamnak látni és felismerni – a vágyaim és életvidámságom, amivel jó az életben lennem – a gyengeségeim és félelmeim, melyeket leküzdve erősebbé lettem – mindez segített azzá válnom és segít az lennem, aki most vagyok. Várlak szeretettel, ha megismernél élőben!


Ha szeretnél velem dolgozni egyéni vagy csoportos találkozón, bátran vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén!